Moj internet dnevnik
Politikon
Anketa
Da su danas izbori, za koju biste stranku glasali?

Anketa
Koji političar je najpozitivniji?


Anketa
Koji hrvatski ministar je najsposobniji?

Anketa
Trebamo li ući u NATO?
Blog
srijeda, studeni 21, 2007
politikon @ 20:33 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, studeni 9, 2007

Toliko slušamo Milanovićeve i Sanaderove istupe u kojima se toliko kleveću suparničke stranke da čovjek pomisli da je bit samo u tome tko će otići na koju funkciju i kolika će mu biti plaća.

Milanović tvrdi da ne vidi nikakav program HDZ-a, već samo plašenje građana, klevetničku kampanju plakatima i okupaciju Hrvatske u 4000 slika. Nakon toga je još dodao da je HDZ izgubljen.

Sanader pak govori da hrvatski građani biraju između njega i njegove Vlade i SDP-a odnosno dvojca bez kormilara koji ne znaju koji želi biti predsjednik Vlade, a koji predsjednik stranke.

 

         SUČELJAVANJE?

Druga polemika vodi se oko sučeljavanja čelnika SDP-a i HDZ-a. Naime, Milanović uporno i po tko zna koji put naglašava da je spreman izaći na sučeljavanje, no da se Sanader boji. Sanader pak odgovara da će izaći na sučeljavanje čim SDP javnosti otkrije tko će što (Milanović i Jurčić) biti u slučaju pobjede na izborima što nakon toga Sanader ponovno ruši izjavama da HDZ 100 % pobjeđuje. Milanović pak te Sanaderove rečenice tretira kao izgovaranja i uzvraća da HDZ može na sučeljavanje dovesti i čitav tim, te da ih u SDP-u ima mnogo pa mogu HDZ-u posuditi pola svog tima.

 

         HDZ-ove KANDIDACIJSKE LISTE

Posebno zanimljiva je i Milanovićev osvrt na tradicionalno HDZ-ovo predavanje kandidacijskih listi 5 do 12. Naime, izjavio je da je SDP-ova lista stvarana transparentno, a ne na Noć vještica u zadnju minutu kao što će biti HDZ-ova.

 

         HDZ IDE DALJE, ALI IŠAO JE I SDP 2001.

I opet, ne biste vjerovali, istupi Milanovića o HDZ-u. Pao je komentar u smislu da je Sanader postao Milošević jer HDZ koristi slogan Idemo dalje koji je svojedobno koristio i Slobodan Milošević u uzvisivanju Srbije nad ostalim državama Jugoslavije. Međutim, HDZ je isti slogan koristio i na izborima 2000. godine kad takvih komentara nije bilo, a na čelu SDP-a bio je pokojni Ivica Račan.

Razumijem da Milanović nije potpuno kriv za sve svoje gafove jer i on oko sebe ima one koji mu pišu govore. Samo po sebi je nerazumljivo da ti koji pišu govore i koji trebaju što bolje pratiti situaciju i tijek događanja ne znaju da je slogan Idemo dalje uz dodatak ponosno i pravedno koristio i sam SDP na lokalnim izborima 2001. godine. Međutim, Milanović je postao predsjednik SDP-a i trebao bi svoju stranku poznavati bolje nego svoj džep, a ni on sam nije shvatio o čemu se radi. Očito kad već ideš na kartu vrijeđanja, trebaš dobro razmotriti i provjeriti sve jer umjesto da klevetanjem drugih prikupiš glasove, može ti se dogoditi da ih još više izgubiš.

 

         SANADER NE OSTAJE DUŽAN SDP-u

Sanader se osvrće na SDP-ov program koji navodno sadrži uvođenje novih poreza i tko će što biti nakon izbora. Posebno ga zabavljaju nagađanja tko će što biti premijer, a tko predsjednik Sabora. I sve je to komentirao ovako: U nas bi rekli, tako je to kad malo dijete ne zna hoće li piškiti ili kakiti.

Na upit o SDP-ovim kalkulacijama o dvostrukim glasovima koje bi HDZ mogao dobiti, Sanader kaže da SDP u gubitničkom raspoloženju sam traži razloge za vlastiti poraz.

 

         PLAKATI KOJI ŽIVOT ZNAČE

Hrvati su odnedavno ušli u svijet plakata. Svaka stranka izdaje svoje plakate kako bi njima privukla pozornost građana. S obzirom da se već toliko potroši na plakate, ipak treba taj plakat nositi nekakvu ponudu, a ne samo odgovor na tuđe.

Tako HDZ-ovi plakati govore biračima da mogu birati između drugih stranaka koje će uvesti porez na nekretnine i dionice i HDZ-a koji to neće napraviti. Identična situacija je za legalizaciju droge. Drugi pak plakati prikazuju što je ostvareno u proteklom mandatu i oslanja se na slogan Idemo dalje. No ni jedni ni drugi plakati ne nude ništa. To je školski primjer kampanje koja se ne temelji na programu, već na otvorenoj borbi protiv suparničke stranke.

Hoće li se konačno pojaviti i plakati koji će ponuditi građanima konkretnu stvar?

 

         I ZA KRAJ…

Pa, hoćemo li već jednom doživjeti izbore na kojima će biti predstavljeni kvalitetni programi, a na kojima se neće sakupljati glasovi napadima i vrijeđanjima suparnika.

politikon @ 21:50 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare

Hrvatska je puna kamena temeljaca i oni su osnovni dio svake gradnje. Samo što kod nas kamen ostaje kamen i nema pomaka.

HNS-ov kandidat za premijera – Radimir Čačić - na parlamentarnim izborima 2007. rekao je na jednom skupu u Rijeci:

U srijedu je, kako iz HDZ- tvrde, krenula izgradnja pelješkog mosta, a ja sam mislio da se to dogodilo prije dvije godine, kad je Sanader već postavio jedan kamen temeljac, ali onda su u pitanju bili parlamentarni izbori.

Da citiram jednog ministra iz vlade BiH koji je izjavio da ne razmišlja o tužbi jer je pelješki most izborni blef. To je i moje mišljenje.

Prema njemu, gradnja mosta ne bi trenutno trebala biti nikakav prioritet jer se tim novcem mogu isplaćivati mirovine mjesecima, graditi stotine škola te petnaestak prvorazrednih bolnica.

Koalicija HSS-HSLS-PGS je sličnog stajališta. Samo, oni se čak nadaju da se pelješki kamen temeljac polaže samo predizborno i prigodničarski jer Hrvatska je već umorna od kamena temeljaca.

HSS se osvrće i na to da gradnja pelješkog mosta nije nevažna, ali nije ni potrebna trenutno. Podsjećaju da u Slavoniji još uvijek nema ništa od sustava navodnjavanja i posljedice suše su ove godine vrlo izražene. Prema Željku Peceku, Gradnja pelješkog mosta košta previše novca, a ostvaruje premalo efekta.

SDP-ovog komentara nije bilo u tradicionalnom obliku već u video-obliku i to na YouTubeu. Ondje se nalazi kratki filmić pod nazivom Ukazanje kneza Potemkina na Pelješcu koji prikazuje polaganje kamena temeljca 2005. godine u prisutnosti samog Sanadera, zatim početak radova 2006. i konačno ponovni kamen temeljac ove godine.

politikon @ 21:49 |Komentiraj | Komentari: 0

Hoćemo li u Europsku uniju zaista ući uz velikokoalicijsku vladu sastavljenu od prvenstveno HDZ-a i SDP-a? Taj je mogući splet okolnosti građanima servirao sam predsjednik Mesić. On tvrdi da ne propagira tu ideju već da će, po svemu sudeći, to biti jedini izlaz nakon izbora jer vjerojatno ni HDZ ni SDP neće imati dovoljnu većinu da kreiraju vladu. Tada im preostaje da ponovno izađu na izbore na kojima će se ponoviti odnos glasova ili da sklope koaliciju i kreiraju zajedničku vladu. Dodao je: Bolje koalicija, nego novi izbori.

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader oštro se suprotstavlja takvoj ideji i napominje da su tu priču plasirali oni kojima smeta pad popularnosti SDP-a i rast rejtinga HDZ-a pa su izveli štos da zavedu javnost.

Mesić je izjavio i da velika koalicija ne znači smrt demokracije nego njezino jačanje. Možda bismo tada zaista dobili dobru vlast i tada bismo pokupili dobre dijelove programa iz obiju stranaka.

politikon @ 21:36 |Komentiraj | Komentari: 0

To je nova politika SDP-a kojom se pokušavaju oduprijeti 'centralističkoj politici HDZ-ove vlade'. Prema njoj SDP najavljuje da bi osvajanjem vlasti socijaldemokrati osnovali Ministarstvo za regionalni razvitak. Oni, naime, smatraju da trenutno u Hrvatskoj ne postoji nikakva politika koja bi pokrenula ili koja bi se uopće bavila regionalnim razvojem Hrvatske. Dodaju i da nedostaje solidarnosti između jače i slabije razvijenih dijelova. To nekako podsjeća na Italiju gdje siromašni jug ni uz ogromna davanja sjevera ne uspijeva ubrzati gospodarski razvoj, međutim, treba imati na umu da je Hrvatska malena zemlja i da je upravo zbog toga razvoj moguće ubrzati mnogo više nego u velikoj nama susjednoj Italiji.

SDP bi tu krizu regionalnog razvoja riješio povećanjem konkurentnosti regionalnog gospodarstva i smanjenjem krupnih socioekonomskih nejednakosti među hrvatskim krajevima. Uz ministarstvo osnovali bi i Nacionalnu agenciju za regionalni razvoj. Zar ministarstvo ne bi trebalo isti obavljati posao kao i agencija? Ako se teret prebacuje na agenciju, treba li nam posebno ministarstvo za regionalni razvoj?

politikon @ 21:30 |Komentiraj | Komentari: 0

Barem je to jednostavno. Izađite sa svojom strankom na izbore u Hrvatskoj. Već sad se brojke u utrošku u kampanju kreću u milijunima. Vodeće stranke prema neslužbenim informacijama utrošit će po oko 15 milijuna kuna u promidžbu u izbornoj kampanji. Slijede ih HNS i HSP sa oko 8 milijuna. Već se ovdje vidi da će oko 45 milijuna kuna biti bačeno, a kad samo pomislimo što bi se sve moglo napraviti s tim novcima. Iz svega proizlazi pitanje hoće li ijedna od tih stranaka znati upravljati milijardama iz državnog budžeta, ako ne zna ni sa svojim stranačkim milijunima.

Umjesto uzaludne potrošnje u promidžbu, stranke bi novac mogle donirati ondje gdje je potreban. U Hrvatskoj, bez obzira na to što govore političari, postoje siromašni i oni još siromašniji i još siromašniji… Isto tako postoji bezbroj projekata koji bi bili društveno korisni kad bi bilo novaca. A ono što stranke ne shvaćaju da bi time dobile stvarne glasove – za ono što su učinili, a ne za ono što obećavaju pa zaborave.

Međutim, u Hrvatskoj je važno samo pobijediti na izborima. Zato se već tradicionalno na predizbornim skupovima pjeva da se zabave oni koji su došli na skup dok u to isto vrijeme mnogim siromašnim obiteljima krov samo što se ne sruši, kroz plafon kapa kiša, prozori su zatvoreni najlonom, a najgora je briga što dolazi zima, a mnogi nemaju novca ni za drva. A pjevači i dalje na skupovima pjevaju dok se političari zadovoljno ogledaju.

politikon @ 21:29 |Komentiraj | Komentari: 0

Zdravko Tomac je u Hrvatskom zvonu iznio vrlo zanimljivu rečenicu koja sama za sebe dovoljno govori:

Sad kad se predsjednik Mesić prije izbora svrstao na stranu Titoizma, crvene zvijezde petokrake i antituđmanizma, potrebno je postupati odgovorno kako nam Vesna Pusić ne bi postala ministrica vanjskih poslova, a Zoran Milanović premijer.

politikon @ 21:27 |Komentiraj | Komentari: 0

Bitka je sve ne izglednija i čini se da svaka mala stvar može prikupiti pokoji glas. SDP-ovka Marija Lugarić u javnost je izašla s tvrdnjom da bi SDP u slučaju dolaska na vlast izbacio vjeronauk u osnovnim i srednjim školama. To je automatski potaknulo HDZ da se iskaže sasvim suprotno i to iskoristi kao svoju prednost.

Ali kao i uvijek, greške treba popraviti pa to radi Zoran Milanović. On govori da SDP nije protiv vjeronauka u školama, već smatra da upis djeteta na vjeronauk treba biti osobni stav roditelja. I u tome je Milanović posve liberalan.

Možda će se to činiti protiv Crkve, međutim koliko god mi to negirali hrvatska kultura (kao i kulture svih drugih naroda u svijetu) međusobno su sve sličnije. Od ovog našeg svijeta stvara se globalno selo s jednom jedinom kulturom i to onom kakva se javila u kapitalističkim i visokotehnološkim zemljama. Ta se kultura širi i polako, ali sigurno zahvaća Hrvatsku. A u takvim zemljama sve je više ljudi koji nisu vjernici. I oni na to imaju potpuno pravo, a samim time imaju i pravo da ne upišu svoje dijete na vjeronauk.

Slažem se da predmet poput vjeronauka treba postojati, ali to ne bi uvijek trebao biti tradicionalni vjeronauk. Puno bi važnije bili u taj predmet (ili novi, drugi predmet) uklopiti ono što je sve potrebnije – naučiti djecu kako se oduprijeti nasilju i kako nasilje zamijeniti drugačijim pristupom. Treba djecu naučiti kako se što humanije ponašati u ovom okrutnom svijetu, a ne zaustavljati taj dio obrazovanja samo na vjerskim pitanjima.

politikon @ 21:26 |Komentiraj | Komentari: 0

Dati dijaspori pravo glasa ili ne dati? To bi si pitanje vjerojatno postavio i Hamlet (da je živ) kad bi bio predsjednik neke od hrvatskih parlamentarnih stranaka. Upravo to pitanje pali i žari Hrvatskom ove godine.

Treba li dijaspora glasovati na hrvatskim parlamentarnim izborima? Sve u svemu, dijaspora može odlučiti koliko će zastupnika, onih stranaka koje su objavile kandidate u XI. izbornoj jedinici, ući u Sabor. Broj tih zastupnika može biti do 12, no i njih 12 može u pojedinim situacijama u Saboru biti onaj dio koji će donijeti prevagu. Izborni sustav za dijasporu trebalo bi posebno regulirati.

S druge strane, dijaspora je dijaspora, to su oni iseljenici koji i dalje imaju hrvatsko državljanstvo, i to ni u kojem slučaju ne mogu biti državljani drugih država. Hrvati su Bosni i Hercegovini nisu hrvatska dijaspora već su stvaranjem Federacije Bosne i Hercegovine konstituirani kao jedan od naroda te države. Njihovo glasovanje na hrvatskim parlamentarnim izborima u potpunosti je moguće usporediti s time da Hrvati u Hrvatskoj glasuju na bosanskohercegovačkim izborima vezanim uz hrvatski entitet.

Ne tvrdim da u Bosni i Hercegovini nema hrvatske dijaspore. Kao i u drugim zemljama ona vjerojatno postoji, ali dijaspora je dijaspora i ona ne uključuje i državljane BiH koji pripadaju hrvatskom entitetu i koji su punopravni državljani te države. Neka oni glasaju u Bosni i Hercegovini jer ondje žive i tamo plaćaju porez (ne Hrvatskoj!), a Hrvati koji žive u Hrvatskoj (oni plaćaju Hrvatskoj porez!) neka glasaju ovdje jer samo oni znaju što žele na izborima, to ne znaju oni koji žive u Bosni.

Često se među bosanskohercegovačkim Hrvatima govori da su se Hrvati iz BiH borili za Hrvatsku u Domovinskom ratu, ali nikad se ne ističe da su se i Hrvati iz Hrvatske borili za BiH upravo zbog tih Hrvata. Međutim, mi ne tražimo pristup odlučivanju u toj državi, a oni otvoreno traže dok se sve više i više isključuju iz bosanskohercegovačke politike, odnosno politike u zemlji u kojoj žive.

politikon @ 21:25 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, listopad 31, 2007
Programsko vijeće HRTa je još jednom upozorilo na čvrst stav da se politika ne smije miješati u rad novinara na HRT-u. Naime, SDP-ovac Slavko Linić poslao je HRT-u pismo u kojem tvrdi da je HRT pristran u Informativnom programu jer vladajuća stranka dobiva bolji i dulji tajming.

Glavna urednica Informativnog programa Hloverka Novak-Srzić osudila je pismo kao politički pokušaj uređivanja vijesti HRT-a. Navodi da se Linić miješa u čitav niz stvari vezanih uz Informativni program. Očito bi Liniću pasalo kad bi bio glavni urednik HRT-a – tad bi mogao odlučivati što će se, kad i koliko dugo emitirati te tko će to uređivati.

Hlo je upozorila da Linić čak predlaže sadržaj Dnevnika i najave. Pa zaista, je li moguće da se takvo što događa u Hrvatskoj u 21. stoljeću? Linić  se tužio da što je SDP-ova predaja kandidacijskih lista emitirana tek u 12. minuti Dnevnika. Dodaje i da je SDP tu predaju ocijenio kao najveću vijest dana. Ja u tome ne vidim ništa što bi bila i približno najvažnija vijest dana, pa čak ni važna. To je jednostavno vijest. Sasvim je jasno da će SDP izaći na izbore i to je li predao kandidacijske liste nije od posebne važnosti, a što se tiče kandidata već ih i vrapci na granama znaju.
Isto tako se Linić ljutio što je emitirano Šukerova kritika SDP-ova programa i druženje Jadranke Kosor sa Shortyjem, a nije objavljena vijest o SDP-ovom skupu u Velikoj Gorici. Hlo je na to odgovorila da se u Velikoj Gorici nije dogodilo ništa značajno što bi bilo od tolike važnosti da bi bilo objavljeno u Dnevniku HRT-a.

Hloverka i Programsko vijeće usuglasili su se da nijedna politička fikcija neće uređivati program HRT-a dok je ona glavna urednica Informativnog programa.Hlo

politikon @ 23:09 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
5729
IZJAVE
 • IVICA KIRIN
  Meni je to s Jubitom u početku bilo simpatično, a onda smo preko servera saznali da je to plasirano iz SDP-a. Neka budu sigurni da to nije ništa. Što ćemo mi iznijeti sve na vidjelo u našoj kampanji.
 • STIPE MESIĆ
  Nikad nisam volio razgovarati u kategorijama ultimatuma, pa tako i slovenskog ultimatuma. Karte naši prijatelji u Sloveniji mogu crtati kakve hoće, u Sloveniju oni mogu zahvatiti i, recimo, Helsinki, mogu i Rejkyavik, to mene uopće ne interesira.
 • HILLARY CLINTON
  Ako toliko trošimo na zdravstvo, zašto nas Svjetska zdravstvena organizacija rangira na 31. mjesto po očekivanju duljine životnog vijeka i 40. mjesto po pitanju smrtnosti djece, gore nego Kuba i Hrvatska?
 • SANDI BLAGONIĆ
  Ako je ministar Kirin takav kakav jest, to ne znači da je baš svaki policajac kreten.
 • SANDI BLAGONIĆ
  Kiro Prosviro, manje poznat kao Ivica Kirin
 • SANDI BLAGONIĆ
  Kad šuti, ministar Kirin izgleda neusporedivo pametnije nego kad govori.
 • SANDI BLAGONIĆ
  Kirinova šutnja je nesumnjivo njegov ogromni, gotovo jedini mogući doprinos ministarstvu koje vodi.
 • IVICA KIRIN SDP-ovcima
  Lagano ste naporni!
 • JOSIP LEKO
  Kada bi netko imao vremena i strpljenja da skupi sve u javnosti dostupne Kirinove izjave u zadnje dvije godine, bila bi to enciklopedija nebuloznih prostodušnosti teško odredivog žanra i naslova, koja bi pokazala da građani pod takvim koordinatorom tajnih službi ne mogu biti sigurni. Mogu samo pjevati 'Bože, čuvaj Hrvatsku'.
 • GORDAN JANDROKOVIĆ
  Prestao je lovostaj na SDP.
 • NENAD STAZIĆ
  Navodno su u Vladi zabranili Kirinu javne nastupe. Šteta, jer je bio izvor opće radosti i veselja građana.
 • GORDAN JANDROKOVIĆ o novom predsjedniku SDP-a
  Izbor Milanovića najbolje odgovara HDZ-u zato što ni gospodin Milanović, kao ni ostalo troje kandidata nema hrabrosti, sposobnosti ni ideja za vođenje države.
 • SANDI BLAGONIĆ
  Postoje li ljudi osim Srba?
 • VEDRANA RUDAN
  Naravno da Mesić svakih 15 dana nešto drugo misli.
 • BERISLAV RONČEVIĆ
  HDZ će glasove dobiti i u Bosni i u Hrvatskoj.
 • RADIMIR ČAČIĆ O MINISTRIMA I KORUPCIJI U HFP-u
  Ili su mentalno ograničeni ili su duboko umiješani u korupciju. U svakom slučaju, ne zaslužuju biti u Vladi i zato tražimo odgovornost Vlade.
 • RADIMIR ČAČIĆ O VLADI VEZANO UZ HFP
  HNS će smjenu Vlade zatražiti ako ne budu dovoljno odgovorni prema građanima i sami podnesu ostavku.
 • VESNA ŠKARE OŽBOLT
  Osobno svjedočim kao bivši član Vlade da se ni najmanja nekretnina u državnom vlasništvu ne može prodati bez znanja Vlade. U aferi Fonda za privatizaciju više je nego jasno da je upletena i Vlada.
 • STIPE MESIĆ
  Fond za privatizaciju je centar korupcije, on je njezin hardver. Ne znamo gdje je softver, došli smo samo do hardvera i slomit ćemo mu kičmu!
 • SLAVKO LINIĆ
  Ivo Sanader je svima dodijao, a Hrvatsku je osramotio u Europi.
 • STIPE MESIĆ
  Ja volim govoriti o ljudima koji su danas enormno bogati, a prije rata nisu imali ni bicikla. Takvim ljudima građenje vlastitih imperija tuđim teško zarađenim novcem sigurno nije posebno teško palo. Dozvolit ću si da posumnjam u iskreno domoljublje onih koji su sredstva skupljena za obranu koristili za kupnju dragulja, stanova i auta. Poručujem takvima da je obračun s njima daleko od svog kraja. Taj obračun tek počinje!
 • MARTA MIHALJEVIĆ
  Kad pod drugim jamu kopaš, svi u nju padaju.
 • SANDI BLAGONIĆ
  Bez dvojbe, s Račanom odlazi i jedan specifični govornički stil.
 • MANEKENKA
  Ja sam za mir u svijetu.
Index.hr
Nema zapisa.